Atalanti Mouzouri Info

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FELDENKRAIS;

deld-about

Η μέθοδος Feldenkrais είναι το έργο του Moshe Feldenkrais (1904-1984) και της έρευνάς του πάνω στη συνεργασία εγκεφάλου, νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος.

O Moshe Feldenkrais (Dr of Science, Sorbonne), ήταν μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης, μελετητής της ανθρώπινης εξέλιξης και αθλητής πολεμικών τεχνών. Γεννήθηκε στην ανατολική Ευρώπη και νέος μετανάστευσε στην Παλαιστίνη. Αργότερα σπούδασε στη Σορβόννη και κατά τη δεκαετία του 1930 εργάστηκε στο εργαστήριο του  Joliot Curie στο Παρίσι . Το ενδιαφέρον του για το Ju Jitsu τον έφερε σε επαφή με τον δάσκαλο Kano ο οποίος  είναι ο ιδρυτής του Judo. O Dr Feldenkrais ήταν ιδρυτής του συλλόγου Ju Jitsu στο Παρίσι και ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους που πήραν μαύρη ζώνη στο Judo.

Απέφυγε τους ναζί και βρέθηκε στη Βρετάνη όπου έκανε έρευνα κατά των γερμανικών υποβρυχίων για το Γαλλικό υπουργείο εθνικής Άμυνας. Περίπου τότε, τη δεκαετία του 1940, ήταν που άρχισε να αναπτύσσει τη μέθοδό του και έγραψε και το πρώτο του βιβλίο.

Λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο και της αβέβαιης προοπτικής ενός χειρουργείου, ο Feldenkrais άρχισε να μελετά αυτό που θα γινόταν δια βίου διερεύνηση: Τη σχέση μεταξύ κίνησης και συνείδησης. Το 1950 ο Dr Feldenkrais γύρισε στο Ισραήλ και συνέχισε το έργο του μέχρι τον θάνατό του το 1984 στο Τελ Αβίβ.

Καθώς ανέπτυσσε τη μέθοδό του ο Moshe Feldenkrais μελέτησε μεταξύ άλλων, ανατομία, φυσιολογία, την ανάπτυξη του ανθρώπου κατά την παιδική ηλικία, κινησιολογία, ψυχολογία και την περιοχή της επιστήμης που ασχολείται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Επίσης ερεύνησε τεχνικές που προέρχονται από την  ανατολή και έχουν σας αντικείμενο το σώμα και τη συνειδητότητα.

Ο Dr Feldenkrais έγραψε μια σειρά βιβλίων σχετικά με την κίνηση, τη μάθηση, την ανθρώπινη συνείδηση ​​και τη σωματική εμπειρία. Δίδαξε στο Ισραήλ και σε πολλές χώρες της Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ τη δεκαετία του 1970 μέχρι και τα τέλη του 1980 δίδαξε τη μέθοδό του στις ΗΠΑ. Εκπαίδευσε το πρώτο γκρουπ δασκάλων στο Τελ Αβίβ στις αρχές του 1970. Ακολούθησαν δύο γκρουπ στην Αμερική, ένα στο Σαν Φρανσίσκο και ένα στο Άμχερστ της Νέας Υόρκης.

Στη ζωή του o Dr Feldenkrais δούλεψε με πολλές ομάδες  ανθρώπων, με πολύ μεγάλη γκάμα μαθησιακών αναγκών, από βρέφη με εγκεφαλική παράλυση, μέχρι κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο βιολιστής Yehudi Menuhin. Δίδαξε στην ομάδα του Peter Brooke. Επίσης συνεργάστηκε με επιστήμονες όπως την ανθρωπολόγο Margaret Mead, τον νευροεπιστήμονα Karl Pribam και ερευνητές που ασχολούνταν με τη σωματοποίηση του ψυχισμού όπως ο Jean Houston και ο Robert Masters.

To εύρος, η ζωντάνια και η ακρίβεια της έρευνας του Moshe Feldenkrais έχει εφαρμογή σε πολύ διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου της νευρολογίας, της ψυχολογίας, των παραστατικών τεχνών, του αθλητισμού και της αποκατάστασης.

Πηγή: Μετάφραση της βιογραφίας του Dr. Feldenkrais από το επίσημο site του International Feldenkrais Federation (IFF)

Η ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΜΟΥΖΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ FELDENKRAIS

Η πρώτη επαφή με το Feldenkrais έγινε στο Φεστιβάλ Χορού της Βιέννης το 2006 με την Claudia Mader. Εντυπωσιασμένη με τις αλλαγές που ένιωσε σε ένα μόλις 12ωρο σεμινάριο που γινόταν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ άρχισε να ασχολείται με την μέθοδο στην αρχή περιστασιακά. Με την πάροδο του χρόνου γίνονταν όλο και πιο ξεκάθαρες αλλαγές και επίσης ξεκαθάριζε ο τρόπος που αυτή η μέθοδος προσέγγιζε το σώμα και γενικότερα τον άνθρωπο.

Στην Αθήνα συνέχισε να ανακαλύπτει τη μέθοδο με την Ulricke Hassbach Doussis. Ο ενθουσιασμός και η περιέργειά της ολοένα και αυξανόταν και η μέθοδος έγινε ένας τρόπος καθημερινής  έρευνας. Η επαγγελματική εκπαίδευση Feldenkrais ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και θα ολοκλήρωθεί τον Ιανουάριο του 2016. Αυτή τη στιγμή είναι πιστοποιημένη Feldenkrais Practitioner Student και δίνει Awareness through Movement μαθήματα και σεμινάρια.

Οι δάσκαλοι με τους οποίους έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο Feldenkrais:

2012-2014: Feldenkrais International Training Program “Greece 1: Ruty Bar, Petra C. Koch, Dr. Chava Shelhav, Lior Pessach, Anat Krivine.
2006 – 2014: Ulricke Hassbach Doussis
2006: Claudia Mader

 

Πως χρησιμοποιεί τη μέθοδο Feldenkrais σε συνδυασμό με άλλες  μεθόδους και μορφές κίνησης

Κατ’ αρχήν υπάρχει ξεχωριστός χρόνος εκμάθησης της μεθόδου Feldenkrais με awareness through movement μαθήματα.  Όταν ο κάθε ασκούμενος εξοικειωθεί με τον τρόπο προσέγγισης της κίνησης και βιώσει τα πρώτα οφέλη της μεθόδου μπορεί αν το επιθυμεί να αρχίσει το πάντρεμα.

Σε σχέση με το Pilateς

Η ιδέα είναι ότι ενεργοποιούμε μύες  που υπολειτουργούν ή αποφορτίζουμε αυτούς που υπερλειτουργούν ώστε να επανέλθει η  καλή οργάνωση των αρθρώσεων με τη μέθοδο Feldenkrais. Εφόσον έχουμε την επιθυμητή σκελετική συνεργασία μπορούμε να δουλέψουμε στην απομόνωση που είναι μία ιδέα που συναντάς συνέχεια στη μέθοδο Pilates. Πρώτα λοιπόν επανεκπαιδεύουμε την οργάνωση που είναι απαραίτητη για μία λειτουργική κίνηση και σε δεύτερο επίπεδο σταθεροποιούμε με στόχο την ενδυνάμωση. Έτσι η δύναμη χτίζεται πάνω στην ελευθερία της κίνησης και την καλή οργάνωση του σκελετού. Επίσης χτίζεται η επιθυμητή συνειδητότητα ώστε το αποτέλεσμα είναι βαθιά και μόνιμη γνώση.

Σε σχέση με τον σύγχρονο χορό

Χρησιμοποιούμε τους τρόπους προσέγγισης της κίνησης της μεθόδου Feldenkrais ώστε να μετακινηθούμε στον χώρο. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση της κίνησης, την οργανικότητα, στην ποικιλία ρυθμών και ταχύτητας, στην ανάπτυξη της ικανότητας.

Δείτε τις ώρες και τους χώρους μαθημάτων Feldenkrais ή ενημερωθείτε για τα σεμινάρια που διοργανώνει η Αταλάντη Μουζούρη.

+
+
+
+
Calendar